V nadaljevanju bomo predstavili nekaj programov in foto trikov, s katerimi lahko fotografiji spremenite obliko, velikost, barvo, ali pa ji dodate kakšen zanimiv učinek. Na spletu je na voljo kar nekaj preprostih programov, ki se jih lahko prenese na osebni računalnik. To so Picassa, Windows Live Photo Gallery, Microsoft Office Picture Manager, Gimp. Programi so brezplačni in uporabnika vodijo skozi nastavitev na računalnik. Vsi omenjeni programi ponujajo osnovno obdelovanje fotografij:

  • dodajanje kontrasta
  • dodajanje svetlobe
  • spreminjanje barv fotografije
  • obrezovanje fotografije, spreminjanje velikosti
  • dodatna ostrina
  • posebni učinki
  • razvrščanje fotografij v priljubljene, itd.

S temi začetnimi nastavitvami se lahko neobremenjeno poigrate. Če želite obdržati original fotografijo, naredite kopijo, na kateri lahko preizkušate različne učinke. Kontrast na primer, fotografijo naredi malce temnejšo in privlačnejšo za oko. Barve so močnejše ter izrazitejše in optično se zdi, da je slika ostrejša. Če je fotografija posneta v slabih svetlobnih pogojih, se lahko poslužite z dodajanjem svetlobe. Z odvzemom ali dodajanjem določenih barv pa fotografija dobi povsem novo perspektivo: zelena postane še bolj zelena, izbrani barvi lahko odtenek tudi odvzameš in jo poblediš. Učinek je fantastičen!

Ostrina ali Sharpness izostri podrobnosti ter izpostavi detajle na koži. Če ostrino odvzamete, je slika bolj mehka, kar je primerno za portrete. V kolikor je na fotografiji nekdo, ki ima na obrazu polno mozoljev, lahko uporabite efekt Spot removal. Preprosti klik in napak na obrazu ni več. V Picassi se lahko poigrate z dodatnimi učinki zamegljene slike, z dodajanjem filtrov in spreminjanjem slike v zgodovinsko vrednost – s Sephia učinkom. Tudi kolaž je možno ustvariti: fotografija ena ob drugi, ali pa kar ena čez drugo, kar poda neverjeten učinek prepletanja barv, vzorcev in oblik.

Na YouTube kanalu je nešteto videov, ki vas lahko vodijo skozi uporabo različnih nastavitev vseh možnih programov. Raziskovanje vam ne bo vzelo veliko časa, ko pa enkrat nekaj korakov le osvojite, je obdelava fotografij preprosta in predvsem zabavna.

Tiste bolj zahtevne programe, kot so Photoshop in Photoshop Lightroom, lahko preizkusite za določeno kratko obdobje. Temu se reče Free Trial, torej brezplačni preizkus pred nakupom. Programi kot so ti, uporabniku omogočajo prave čarovnije. Poleg vseh osnovnih efektov, se lahko uporabnik nauči spreminjati ozadja, odstranjevanja gub, spreminjati barvo in obliko oči, las, kože. S takšnimi programi se lahko namrščen obraz spremeni v nasmejanega in optično odvzame kakšen kilogram.

Prav tako pa obstaja kar nekaj online programov, ki obdelajo celotno fotografijo. Vsi poznate Instagram, prav tako pa priporočamo PhotoFunia in fantastični Little Photo. Ti trije so najbolj priljubljene brezplačne mobilne aplikacije. Za računalniško obdelavo pa vam priporočamo še Pixlr (če želite obdelati fotografijo brez poznavanja Photoshopa), Webcamtoy vam omogoča različne filtre za fotografiranje z računalnikom, iPiccy pa prav tako dela čudežne efekte.

Današnje modne revije z zvezdniki na naslovnicah so polne fotografij, ki so bile pretirano obdelane. Foto triki nas včasih tako zavedejo, da imamo občutek, da je pred nami naravna fotografija. Zavedaj se, da ni vse tako lepo kot se kaže in da se z nekaj učinki lahko doseže velike spremembe.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

PUSTITE KOMENTAR