Facebook
Facebook

Facebook je bil ustanovljen leta 2004  kot mreža za povezovanje študentov harvardske univerze, izdelal pa ga je Mark Zuckerberg, ki spada med 10 najbogatejših ljudi na svetu.

Facebook ima več kot 1,9 milijard mesečnih aktivnih uporabnikov. Od tega jih večino obiskuje stran preko mobilnih telefonov, 5 novih profilov pa je ustvarjenih vsako sekundo.  Če bi bil država, bi bil največja država na svetu. Vsak 13. zemljan ima profil na Facebooku. Od tega je 76 % žensk in 66 % moških (od vseh). Nabolj številčna skupina je v starosti od 25 do 34 let. Kar 83 milijonov pa je neresničnih profilov.

Povprečen uporabnik Facebooka ima 229 prijateljev, zanimivo pa je, da je 80 % prošenj za prijateljstvo tudi odobrenih. Facebook je najbolj priljubljen v ZDA, Kanadi, na Novi Zelandiji, v Hong Kongu in v Singapuru. Medtem pa je na drugem mestu po priljubljenosti med družbenimi omrežji v Veliki Britaniji, Braziliji, Franciji in Avstraliji. Rusije in Kitajska ni med državami, saj imajo svoje različice omrežja – v Rusiji je to VKontakte (VK), na Kitajskem pa Tencent.

Povprečni uporabnik porabi približno 20 minut ali več na Facebooku ter ga obišče 4x dnevno v povprečju.

Povprečni uporabnik komentira okoli 25-krat na mesec. Facebook je na voljo v več kot sedemdesetih jezikih. En od bolj zanimivih in zabavnih je piratščina agrhhh. Facebook je zelo priročen za ohranjanje stikov s prijatelji iz tujine, da se povežemo z bivšimi sošolci in prijatelji, s katerimi smo izgubili stik. Facebook odpira vprašanja in negodovanja v povezavi z zasebnostjo podatkov, političnih prepričanj in cenzure. Večina delodajalcev preverijo Facebook profil svojega kandidata, preden se odločijo, da ga zaposlijo.

Bodi pozoren/pozorna kakšne podatke in predvsem slike in video material objavljaš na Facebooku. Zavedaj se, da do tega lahko pridejo vsi tvoji prijatelji in preko njih še kup drugih ljudi, ki jih ne poznaš. Povrhu tega, pa svojega profila na Facebooku ne moreš izbrisati, lahko ga le zamrzneš, kar pomeni, da vse fotografije in videi ostanejo last Facebooka.

Dobro preveri svoje nastavitve zasebnosti podatkov, saj se te lahko včasih spreminjajo, ne da bi te opozorili na to!

V Avstraliji se je zgodilo, da sta 10 in 12 letni dekleti, ki sta se znašli v hudi nevihti raje posodobile svoj status in tako opozorili na nevarnost, kot pa da bi poklicali pomoč preko telefona.

Za predstavnike mlajših generacij po celem svetu, je Facebook prvi in zadnji, ki pride na misel, poleg ostalih družabnih omrežij, kot sta Instagram in Snapchat. Bodi pozoren, da ti Facebook ne vzame preveč časa, saj kaj hitro lahko postaneš “Facebook odvisnik”, pomembno pa je tudi, da ga uporabljaš previdno.

In še nekaj, na kar ne smeš pozabiti – MestoMladih ima svoj profil tudi na Facebooku! Naslednjič, ko se vpišeš, ga preveri!

PUSTITE KOMENTAR