Osnova dobrega eseja je vedno maturitetna knjiga in predpogoj za dobro pisanje je natančno in jasno razumevanje obravnavanega dela. Branje obnov na svetovnem spletu v tem primeru odpade! Knjigo bo treba prebrati v celoti in po možnosti več kot le enkrat.

Berite s svinčnikom, označujte si zanimive citate, izpišite lastnosti glavnih oseb, več kot boste vedeli o knjigi, boljši bo esej.

Pisanje eseja

Ko pa se lotimo samega pisanja eseja, najprej natančno preberite naslov in navodila. Oblikujte osnutek na dodaten list papirja, saj s tem zabeležite prve misli, besede in imate potem pri pisanju manj dela, samo oblikujete zastavljene misli v povedi in urejeno celoto, da ničesar ne spustite, kar ste mislili napisati. Osnutki se ponavadi delajo v obliki miselnega vzorca, alineje ali kaj podobnega, kar vam bolj leži. Potem se lotimo pisanja. V uvod se ponavadi napiše problem oz. teza, ki se nadalje razširi v jedru z argumenti oz. protiargumenti, v zaključku je sinteza in odgovori na zastavljeno vprašanje, ponavadi tudi vrednotenje ali aktualizacija.

Na koncu si vedno vzemi čas za pregled in manjše popravke.

Dodatne točke na eseju

Višjo oceno na eseju, vam bodo, poleg osnovnih zadev: jasno in slovnično pravilno pisanje ter dobro poznavanje knjige, prinesle še:

  • uporaba citata in pravilno citiranje (v primeru razpravljalnega eseja, si lahko zapomnite, vam najbolj zanimiv citat v delu, in ga vključite v esej),
  • dober oris glavnih karakterjev (že med branjem si zabeležite, naredite njihove profile),
  • jasno izraženo in tudi utemeljeno lastno mnenje o knjigi, pomembnih situacijah v knjigi, glavnih osebah.

Ne pozabi

  • Pred esejem – vaja vaja vaja! Poskusno napišite esej ali dva že doma. Večkrat kot si boste napisali oporne točke, lažje jih boste prelili na papir, ko bo šlo zares. Prav tako pa boste z vsakim novim pisanjem prišli še do dodatnih idej in opažanj.
  • Časa za pisanje eseja je več kot dovolj, zato se ga lotite počasi in premišljeno.
  • Naredite osnutek, ki vam služi kot vodilo.
  • S seboj imejte rezervno pisalo.
  • Uporaba korekturnih sredstev na maturi ni dovoljena.
  • Esej ni obnova prebranega teksta, problem morate razdelati in intrepretirati, ne le zgolj obnoviti vsebino. Zato je pomembno, da na vsebino pogledaš z več zornih kotov, lahko tudi z več različnih literarnih oseb, kako druge osebe vidijo junaka, nenazadnje pa je zanimivi tudi pogled skozi pisateljeve oči, zakaj je avtor junaka predstavil na tak način in ne na drugačnega.

Če še niste pripričani, da vam bo esej uspel, si za vajo postavite (ali prosite prijatelja) nekaj naslovov za pisanje eseja, lahko jih poiščete tudi na spletu. Uporabite tudi kakšno staro maturitetno polo, ki vam bo pomagala z omejitvijo navodil.

Vaja dela mojstra le, če mojster dela vajo!

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

PUSTITE KOMENTAR