Poznamo štiri osnovne tipe kože:

Suha; ta koža je tanjša, občutljiva, rada se lušči in se začne hitro gubati. Takšna koža potrebuje veliko vlage, zato zanjo uporabljamo sredstva, ki so zelo vlažilna in vsebujejo veliko maščob.

Mastna; navadno je polna razširjenih in vidnih por in ogrcev, pogosto pa tudi nečista. Takšna koža je debela in se zelo rada sveti. Najpomembnejše pri mastni koži je čiščenje, uporabljajmo sredstva z malo maščobami, čez dan pa le lahke hidro kreme.

Mešana; je najpogostejša oblika tipa kože, pogosto je koža v T-predelu (čelo, nos, brada) mastna, lica pa so suha. Pri tej koži je pomembno, da ustrezno negujemo vsak posamezen del obraza posebej glede na tip kože.

Normalna; najbolj nezahtevna za nego.

Težave s kožo

Po besedah dermatologinje Nežke Bezjak imajo mladi največ težav z aknami, alergijami, občutljivo kožo in bradavicami. »Vzroki za nastanek težav so zelo raznoliki – od dednih dejavnikov, vpliva okolja, pa vse do nege in življenjskega stila posameznika.«

Akne: Aknasta koža je mastna, ima veliko število lojnic, koža prekomerno izloča vlago, takšno okolje pa je zelo primerno gojišče za bakterije. Največ aken se ponavadi pojavlja na hrbtu in na obrazu. Pomemben dejavnik pri nastajanju aken je dednost, velik vpliv pa ima preobremenjenost, stres, hitra in nezdrava prehrana in sladkarije.

Kako si pomagamo? Aknavost je kronična bolezen, ki jo je potrebno zdraviti (obisk pri dermatologu nujen), hitre rešitve pa na žalost ni. Pomembna je pravilna nega. Aknaste kože nikakor ne izsušujte, ne izpostavljate soncu in se izogibajte prekomernim nanosom ličil. Izogibajte se agresivnim čistilnim sredstvom, namesto tega raje uporabite negovalna sredstva, ki so lahko narejena na bazi alkohola in redno obiskujte kozmetičarko. Bezjakova za takšno kožo odsvetuje mila, raje kupite sredstva, ki so narejena posebej za aknasto kožo in si obraz izpirajte s toplo vodo.

Alergije: Alergije so vedno pogostejše, do njih prihaja zaradi onesnaževanja zraka, prehrane, določenih zdravil, najpogostejše so alergije na hišni prah, cvetni prah, izpušne pline in na kozmetiko. Več kot eksperimentiramo in uporabljamo različne kozmetične proizvode, večja je možnost, da bo naša koža na katero izmed sestavin reagirala z alergijo. Takšna koža je ponavadi občutljiva in suha.

Kako si pomagamo? Pri alergijah je najvažnejša nega, zato uporabljajte zelo nežna sredstva, tuširajte se z olji, po vsakem prhanju pa na kožo po vsem telesu obvezno nanesite losjon, saj voda s kože odstrani zaščitni kisli plašč. Negi kože se še posebej posvetite pozimi, ko nanjo vpliva suh in hladen zrak.

Nasvet strokovnjakinje

Nežka Bezjak še dodaja, da » s svojo kožo nikakor ne eksperimentirajte preveč. Sami si lahko stiskate le ogrce, mozoljev pa nikakor ne. Poskrbite pa tudi za zdravo prehrano in se izogibajte stresu.«

zp8497586rq

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.