Domov Top 10 Božična zvezda

Božična zvezda

V prazničnem decembrskem vzdušju se vsi pripravljamo na dva najbolj pomembna zimska praznika: božič in novo leto. Le redki pa ob množici simbolov pomislijo na njihov izvor in pomen. Vsem dobro poznana božična zvezda, obvezen okras na decembrski mizi, pa ima svojo zgodbo. Vas zanima?

Božična zvezda, botanično imenovana Euphorbia pulcherrima, je nekaj metrov visok grm, ki prvotno raste v Mehiki in Srednji Ameriki. Njeni posebni »cvetovi« so pravzaprav ovršni listi, ki izgledajo kot velik cvet. Vzgojene in križane vrste nimajo le rdečih »cvetov«, ampak so vzgojili tudi bele, rožnate, črtaste in lisaste rastline.
Njena šibka točka je mlečkast izloček listov in stebla, ki lahko, tistim, najbolj občutljivim, povzroča rdečico in srbečico, a za zdravje ljudi izloček ni nevaren.

Glede na razširjenost, jo dandanes smatramo kot samoumeven del decembrskega okrasja. A kako je tega prišlo?

Po legendi, naj bi mlada deklica, ki je bila prerevna, da bi kupila božična darila, srečala angela. Ta ji je namignil, naj nabere plevel ob cesti in ga nese na oltar. Iz plevela so pognali škrlatno rdeči listi, zrasli so v čudovito rožo in tako naj bi nastala božična zvezda. Povezava božične zvezde z božičem se prične v 17. stoletju v Mehiki, kjer so tamkajšni Frančiškani začeli častiti to prelepo rožo in jo vključili v božična praznovanja. Iz Mehike jo je v ZDA prinesel ambasador v Mehiki, J.R. Poinsett, po komer je rastlina tudi dobila svoje angleško ime. Američane je božična zvezda navdušila do te mere, da je 12. december razglašen za nacionalni dan božične zvezde (national poinsettia day). Sedaj je razširjena po vsem svetu oz. tam, kjer praznujejo božič. Kljub temu, da gre za isto rastlino, so ji različni narodi nadeli različna imena.

  • Slovensko = božična zvezda
  • Nemško = Weihnachtsstern
  • Angleško = Poinsettia / easter flower
  • Italijansko = Stella di natale
  • Francosko = poinssettia
  • Špansko = Flor de pascua
  • Nizozemsko = Poinsettia
  • Portugalsko = Poinsétia
  • Rusko = цветок дарят под Рождество

Ne glede na to, kako ji rečete in katera barva vam je najljubša, v prazničnem decembru ne sme manjkati – bodisi na mizi, bodisi ob novoletnem drevescu. Njen namen je jasen: spodbujati s svojo očarljivostjo in očarati s svojimi barvami.

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

495OboževalcevVšečkaj