Čeprav je jutri šola, se s prijatelji dogovoriš, da se zvečer dobite v centru mesta. Vendar ti načrte prekrižajo starši, ko ti ne dovolijo iti in te prisilijo, da ostaneš doma. Spet se ti zdi, da si prav ti edini, ki ne sme iti ven. Zveni znano? Če imaš tudi sam zadnje čase težave s starši, ki te le omejujejo in s katerimi nikakor ne najdeš skupnega jezika, beri naprej. S pomočjo šolske psihologinje Mire Marinšek ti bomo pojasnili, da starši niso nujno tvoji sovražniki, katerih naloga je, da ti v najstniških letih čim bolj zagrenijo družabno življenje.

ZAKAJ STARŠI OMEJUJEJO TVOJO SVOBODO?
Kot pravi šolska psihologinja Mira Marinšek z Osnovne šole Domžale, so nasprotja med tabo in tvojimi starši posledica tvojih fizioloških, še bolj pa psiholoških sprememb, ki jih doživljaš v adolescenci. »Telesne spremembe povzročajo prebujanje hormonov, poveča se zanimanje za nasprotni spol, prve resnejše zaljubljenosti, zanimanje za spolnost se močno poveča … Še bolj usodne pa so spremembe na osebnostnem področju. Najstniki so pravi filozofi, začnejo se spraševati, kdo so, kakšna je njihova vloga v tem svetu, kaj je smisel življenja in podobno,« razlaga psihologinja in dodaja, da imajo najstniki ob vseh teh spremembah hkrati še občutek, da so že dovolj odrasli in pametni, da lahko sami odločajo o svojem življenju, in da jih starši ter drugi pomembni odrasli (učitelji, sorodniki) samo omejujejo in po nepotrebnem nadzorujejo. Vendar pa pri 14. ali 15. letih večina med vami žal še ni toliko odrasla, kot bi radi mislili. »Res je, da so mladostniki zelo pametni, da imajo veliko znanja, so radovedni in razgledani, vendar jim manjkajo izkušnje, zmožnost predvidevanja in razmišljanja o posledicah, čemur z eno besedo pravimo zrelost. To pa je naloga staršev najstnikov, da včasih rečejo ne, ko hoče njihov otrok žurati pozno v noč, naslednji dan pa piše test. Včasih morajo biti starši malo »zlobni« in morajo omejevati svoje najstnike in jim prepovedovati, in to točno tisto, kar je njim najbolj všeč, kar je njim najbolj fino. Kajti to, kar je najstnikom najbolj »fajn«, ni nujno za njih dobro,« pojasnjuje Mira Marinšek. In, čeprav se vam zdi ta fraza precej oguljena, ne pozabite, da so bili tudi vaši starši nekoč najstniki, ki so mislili, da sami najbolje vedo, kaj je za njih dobro, in ki so se upirali in kršili pravila svojih staršev.

POGOVARJAJTE SE IN SKLEPAJTE KOMPROMISE
Tistim, ki se pogosto prepirate s starši, psihologinja polaga na srce, da niste edini, ki imate težave s starši, da ti prepiri ne bodo trajali večno, ne nazadnje, da tudi vašim staršem v času vašega odraščanja ni lahko. Dejstvo namreč je, da ste se tudi vi korenito spremenili, postali ste bolj kritični, želite se oblačiti po svoje in ne želite več s starši hoditi na družinske izlete ali obiske.

Najstnikom, ki se zaradi nerazumevanja s starši v šoli obrnejo nanjo, psihologinja vedno pove, da razume njihove težave in jim pomaga rešiti tudi kakšen konkreten spor. »Pogosto jim svetujem, naj poskušajo staršem utemeljiti in razložiti svoje potrebe, želje, stiske in ne samo trmasto nekaj zahtevati, vztrajati ali pričakovati. Naj poskušajo sklepati kompromise, naj oni malo popustijo, malo bodo pa starši,« pravi Mira Marinšek. »Res je težko imeti dober odnos z nekom, ki te omejuje, ti prepoveduje, te ne razume, zato je največ, kar lahko rečem: bodite nekoliko potrpežljivi in bodite pripravljeni na sklepanje kompromisov. Vedite, da vas imajo starši neskončno radi, da vam želijo le dobro,« še dodaja psihologinja. Pomembno je, da nesporazume s starši zgladite s pogovorom, predstavite jim svoje poglede na odrasel način z argumenti, ne pa z vpitjem, jezikanjem in z loputanjem z vrati. Če se boste obnašali odraslo, je več možnosti, da vas bodo kot take prej videli tudi starši. In ne pozabite, v času odraščanja so starši vaši zavezniki, saj so prav oni tisti, ki vam bodo v prvi vrsti pomagali stopiti na pot odraslosti. Če ne sedaj, pa boste čez nekaj let ugotovili, da so imeli starši v marsičem prav in da je morda res bolje, da ste na tisti pomemben večer ostali doma in se učili za kontrolno nalogo iz matematike, namesto da bi se zabavali s prijatelji.

PUSTITE KOMENTAR