Vaši interesi so pri odločanju, kateri študij izbrati, najbolj pomembni. Odkrijete jih s pomočjo hobijev in z razmišljanjem o tem, kaj bi v življenju počeli. Poleg interesov pa so pri izbiri zelo pomembne tudi vaše lastnosti. Sem spadajo osebnostne lastnosti, vaše sposobnosti, vrednote in motivi ter stil življenja. Ko vse to pretehtate še z nalogami, sposobnostmi in znanji, ki jih zahteva določen poklic, lahko odkrijete, kateri študij bi bil za vas primeren.

Izbira študija glede na tvoje interese

Po Hollandu (am. psiholog) lahko ljudi glede na njihove interese razdelimo v šest tipov. Na podlagi tega, v katerem tipu interesov najdete sebe, pa lahko ugotovite, katere smeri študija in katere poklice bi bilo koristno podrobneje raziskati.

  • Realističen tip: razvite imate ročne, tehnične spretnosti. Radi ste v stiku s stroji, napravami, stvarmi, živalmi, rastlinami. Bolj vam ustreza tudi delo na prostem.  Za realistične osebe lahko rečemo, da so vztrajne, rezervirane, naravne, praktične, odkrite, varčne; cenijo učljivost, svobodo, ambicioznost, konservativnost. Imate tehničen interes, zate pa je primeren študij na Fakulteti za strojništvo, Fakulteti za elektrotehniko, Fakulteti za gradbeništvo. Če te zanima delo z živimi organizmi, z mikroskopom in odkrivanje na prostem, potem izberi Biotehniško fakulteto ali Fakulteto za znanosti o okolju.

Poklici: električar, razvijalec filmov, inženir vodarstva in komunalnega inženirstva, kmet, brusilec, kovinar, voznik tovornjaka, inženir strojništva, inženir kmetijstva …

  • Raziskovalni tip: všeč vam je znanost, astronomija, računalništvo. Ste samostojna, analitična, radovedna oseba, ki ceni natančnost, logičnost, neodvisnost, dosežke. Radi opazujete, raziskujete, se učite novih stvari, kaj ocenjujete ali rešujete probleme. Imate razvit naravoslovni interes, zato je primeren študij na Naravoslovno-tehniški fakulteti, Fakulteti za matematiko in fiziko, Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo. Če imate bolj razvit medicinski interes, se lahko vpišete na Medicinsko fakulteto ali Zdravstveno fakulteto. Primeren zate je tudi študij sociologije, programiranja. Če te zanima pravičnost, ocenjevanje določenih situacij, sklepanje na podlagi številnih podatkov in vzroki za odločitve, potem je zate primeren tudi študij prava na Pravni fakulteti.

Poklici: lekarnar, kriminalistični inšpektor, kemijski laborant, biokemik, sodnik, odvetnik, ekonomski analitik, programer, sociolog, zdravnik travmatolog …

  • Umetniški tip: obožujete umetnost, ustvarjanje, lepoto, domišljijo. Ste kreativna, duhovita, odprta oseba, ki pri svojem izražanju ne mara določenih omejitev. Imate sposobnost besednega izražanja. Svojo ustvarjalno žilico lahko unovčiš na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO), AGRFT, Glasbeni akademiji, Fakulteti za arhitekturo.

Poklici: igralec, restavrator, režiser, realizator, industrijski oblikovalec, solopevec, zabaviščni plesalec, antikvar, dekorater, arhitekt, slikar …

  • Socialni tip: všeč ti je delo z ljudmi in rad jim pomagaš, jih vodiš, jim prisluhneš, jih učiš. Imaš dobre govorne sposobnosti. Socialne osebe cenijo pravičnost, poštenost, razumevanje, empatijo; so prijazne, velikodušne, dojemljive, zaupljive. Primerna zate je Fakulteta za socialno delo in Pedagoška fakulteta, pa tudi Medicinska fakulteta, Fakulteta za družbene vede, Fakulteta za humanistične študije ali Filozofska fakulteta.

Poklici: glavna sestra, učitelj, varnostnik, komunikolog, cenilec nepremičnin, frizer, vozniški inštruktor, šolski psiholog, socialni delavec, zgodovinar, filozof, novinar, zdravnik …

  • Podjetniški tip: všeč ti je vodenje in usmerjanje ljudi. Zanima te organizacija, uspešno vodenje po ekonomski plati, pisarniško delo in delo, povezano z doseganjem ciljev podjetja. Podjetniške osebe cenijo uspeh, družben položaj, hierarhijo odločanja, odgovornost, lojalnost, pripravljene so tvegati. Sebe vidijo kot ambiciozne, odprte do drugih, samozavestne, prepričljive, dominantne. Imaš administrativni interes, česar se lahko naučiš na Fakulteti za management, Fakulteti za organizacijske vede, tudi Ekonomski fakulteti.

Poklici: vodja gradbišča, orodjarski mojster, sanitetni tehnik, stavbni slikar, trgovski potnik, menedžer, komentator, direktor turističnega podjetja …

  • Konvencionalni tip: zanimajo te računovodske in uradniške dejavnosti. Všeč ti je delo v timu in delo s podatki. Konvencionalne osebe so vztrajne, običajne, poštene, praktične, zveste, učinkovite, gospodarne, natančne. Primeren študij je zate prav tako na Ekonomski fakulteti, Ekonomsko-poslovni fakulteti ali Fakulteti za upravo.

Poklici: računovodja, gradbeni inšpektor, bibliotekar, vnašalec podatkov v računalnik, kontrolor kamere,  referent za promet …

Pomembno je, da poklice, ki se ti zdijo zanimivi, tudi bolje spoznaš. Na spletni strani eSvetovanja https://www.ess.gov.si/ncips/opisi-poklicev najdeš zbirko opisov poklicev, ki ustrezajo opisanim interesnim tipom. Še več lahko izveš, če se pogovarjaš z ljudmi, ki opravljajo poklic, ki te zanima, ali jih opazuješ pri delu.

PUSTITE KOMENTAR