Domov Vpis na fakulteto 5 vprašanj za izbiro fakultete

5 vprašanj za izbiro fakultete

Če ste glede na reševanje testov ugotovili, kam se lahko vpišete, vseeno pa niste zagotovo prepričani, kako boste potem opravljali to delo in ali vam bo po študiju še všeč, smo pripravili 5 vprašanj. Ta vprašanja so pomembna, ko se odločate za študij in s tem tudi poklic, saj se boste z njimi pomaknili v prihodnosti in ugotovili, kakšen način dela vam odgovarja.

1. Pomembne so vaše lastnosti

Vsak ima določene lastnosti, ki so pri enem delu bolj želene, pri drugem pa manj. Tvoje osebnostne lastnosti izražajo tvoje študijske interese in so tesno povezane z izbiro študija in poklicne poti. Na spletni strani https://esvetovanje.ess.gov.si/ najdete vprašalnik, s katerim lahko ugotovite svoje osebnostne lastnosti. Rezultat bo podal vaše prevladujoče lastnosti in razkril, kateri poklici so primerni za vas.

2. Katere so vaše sposobnosti?

V čem ste dobri? Razmisli o svojih dosežkih v šoli, pri hobijih, pri kakšnem delu, v odnosu z drugimi ljudmi … Različna dela namreč zahtevajo različne sposobnosti. Ste komunikativni? Radi delate v skupini? Ste znani po tem, da radi svetujete? Ali pa ste energični in tisti, ki vse prepričujete? To je samo nekaj vprašanj.

3. Kakšne so vaše vrednote?

Razmislite o tem, kaj cenite in kaj si prizadevate doseči v življenju. Glede na vaše vrednote se lahko pravilno usmerite k določenemu študiju. Ali vam je všeč, da sami določate svoj delovni čas in naloge (svoboda), da imate dovolj časa za družino in niste ves čas odsotni od doma (družinsko življenje), da najdete v svojem delu užitek in veselje (zabava), da imate delovno mesto, ki je spoštovano in občudovano (ugled), da imate občutek, da je vaša zaposlitev stabilna (varnost), da lahko pri delu gradite na svojem znanju in tistem, kar vas zanima (samoizpopolnjevanje), da vam delo nudi udobje (udobno življenje), da lahko pri svojem delu ustvarjate, se izražate (ustvarjanje, lepota), vam je pomembno, da veliko zaslužite (denar), bi radi delali v mirnem in ne preveč stresnem okolju (mir), imate radi red in pravičnost (red, poštenje) …

4. Pa vaše potrebe in motivi?

Poleg vrednot vas usmerjajo tudi vaši motivi. Vam je všeč priložnost, da lahko pomagate drugim ljudem; priložnost, da lahko unovčite svoje sposobnosti; priložnost, da delate z ljudmi? Vam je všeč, da imate dovolj prostega časa; možnost hitrega napredovanja, dobrega zaslužka; možnost vodenja; velik osebni ugled v družbi … Pomembno je, da se vprašate, če so vaše osebne potrebe, vrednote, motivi v skladu z zahtevami poklica, za katerega se želite izobraževati?

5. Kakšen je vaš stil življenja?

Kakšno je vaše stališče do dela, prijateljev, družine, prostega časa, politike, umetnosti, vere … Kaj je za vas pomembno, koliko prostega časa želite imeti, koliko časa potrebujete za svoje hobije in zasebno življenje, kakšen tip človeka ste, kakšne so vaše navade … Kaj vam pomeni največ: čas za družino, ki si jo boste nekoč ustvarili, učenje novih stvari, druženje s prijatelji, kariera? Vse to je pomembno pri odločanju, kam in kako naprej.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

495OboževalcevVšečkaj