Začetek pouka
Začetek pouka

1. Uredite si prevoz

Tudi letos si morate urediti vozovnico IJPP. Z eno vozovnico boste tako lahko uporabljali vlak, avtobus in mestni promet. Pri svojem ponudniku ali pa na glavni avtobusni/železniški postaji oddate vlogo (zraven priložite potrdilo o vpisu ali pa vam vlogo potrdi izobraževalna ustanova), lahko pa jo oddate tudi elektronsko. Še vedno velja, da morate mladoletni dijaki napisati tudi podatke staršev (se morajo tudi podpisati), dijaki, ki pa imate med letom prakso, pa oddate še posebno vlogo za praktično izobraževanje. Celoten postopek si preberi v članku Subvencionirane mesečne vozovnice >>

2. Priskrbite si učbenike

Svetujemo da za začetek pouka najprej zberete vse informacije. Po koncu enega tedna boste že imeli predstavo, kaj od razpisanih potrebščin boste zares potrebovali. Najbolje je, da se odpravite na katerega od sejmov rabljenih učbenikov. Druga možnost je obisk antikvariata ali pa pobrskajte po internetu, za stranmi, kjer prodajajo stare učbenike. Če imate na svoji šoli organiziran sejem rabljenih učbenikov, pa se udeležite tudi tega, zagotovo boste dobili ogromno informacij.

3. Podaljšajte status dijaka

Na začetku leta je obvezen obisk študentskega servisa, kjer si morate podaljšati članstvo. Enako morate storiti v različnih klubih ipd., kjer je vaše članstvo vezano na vaš status dijaka.

4. Vloga za štipendijo

Za Zoisove štipendije je rok za dijake do 8. september. Oddati morate vlogo in vsa dokazila. Za državno štipendijo pa lahko oddate vlogo kadarkoli med letom, v primeru podaljšanja, pa vam od letošnjega leta ni potrebno več oddajati vloge, CSD morate le obvestiti o morebitnih nastlalih spremembah (bivališče, zamenjava študija …). Pobrskajte pa tudi za kadrovskimi štipendijami in štipendijami, ki jih podeljujejo različne občine (največji, Ljubljana in Maribor sta tudi med njimi). Letos pa so vam na voljo tudi štipendije za deficitarne poklice.

5. Dijaški statusi

Če ste športnik, kulturnik ali pa obiskujete več srednjih šol, potem imate do konca septembra čas, da zaprosite za različne dijaške statuse. Tako imate lahko status perspektivnega športnika, vrhunskega športnika, dijaka tekmovalca in dijaka, ki se vzporedno izobražuje. Več smo pripravili v posnetku >>

Uspešno začnite novo šolsko leto 2023/24! Če pa imate še kakšen opravek, na katerega smo pozabili, pa na dan z njim.

PUSTITE KOMENTAR