Domov Nasveti za učenje 3 koraki za načrtovanje učenja

3 koraki za načrtovanje učenja

1. Najprej načrtujete

Nacionalno preverjanje znanja predstavlja učencem prvo srečanje z učenjem večjih količin snovi, kar v njih nemalokrat vzbuja strah. Ko se približuje NPZ, je treba učenje načrtovati, sicer se lahko znajdete v časovni stiski, ki bo vodila v stres. Ocenite, koliko časa boste potrebovali, da predelate posamezne sklope učnih vsebin. Naredite razporeditev svojih aktivnosti – kdaj bo čas za določen predmet, kosilo ter aktivnosti, ki vas veselijo. Nekaj predlogov, kako se najlažje naučiti za nacionalno preverjanje smo dobili preko pogovora z gospo Marijano Kolenko, univerzitetno diplomirano pedagoginjo, predavateljico in ravnateljico Osnovne šole Lava v Celju.

2. Priprava prostora

Za uspešno učenje je treba dobro urediti in organizirati prostor, saj to vpliva na koncentracijo (zbranost). Pripravite si vse pripomočke in gradiva, ki jih boste potrebovali, odstranite vse predmete, ki bi motili vašo pozornost, poskrbite, da imate ustrezno svetlobo in temperaturo.

3. Načrtujte tudi časovno

»Brez kakovostnega učenja ni kakovostnega znanja; to pomeni, da je učno snov treba predelati in tudi utrditi, kar seveda zahteva določen čas in delavnost. Smiselno je, da zato čas, ki ga boste posvetili učenju, načrtujete preudarno, in sicer ob upoštevanju vseh svojih učnih značilnosti (Kaj že znam? Kakšni so moji cilji? Koliko zmorem? …),« pravi dr. Mojca Juriševič s Pedagoške fakultete, Univerze v Ljubljani. Ocenite, koliko časa boste potrebovali, da predelate posamezne sklope. Vzemite si dovolj časa za učenje novega, za ponavljanje in tudi čas za ‘rezervo’. »Pomembno je tudi, da imate med učenjem možnost preverjanja in poglabljanja svojega znanja s sošolci in drugimi osebami, ki določeno področje obvladajo bolje od vas,« dodaja ga. Juriševič.

Temelj uspešnega učenja je sprotno učenje. Ta metoda vam omogoča poleg odličnega pomnjenja snovi tudi njeno povezovanje in nadgrajevanje. Čas učenja si je treba razdeliti na manjše enote, ker si najbolj zapomnimo dele z začetka in konca. Več enot predstavlja več začetkov in koncev ter povečuje učno učinkovitost. Vendar v načrtovanju enot učenja ne pretiravati, da ne pade koncentracija. Pri načrtu učenja morate biti dosledni, da se dnevno učite več predmetov (npr. slovenščino, matematiko in tuji jezik), ker na tak način uporabljate in aktivirate obe možganski hemisferi (desno in levo).

Kdaj se je najbolje učiti in še nekaj nasvetov?

Vsekakor naj učenje poteka takrat, ko ste spočiti, mirni, zbrani in z visoko stopnjo mentalne energije ter motivirani za sprejemanje. Pri učenju velike količine snovi si lahko pomagate z najrazličnejšimi metodami:

  • uporaba raznobarvnih pisal in markerjev,
  • zapisovanje vprašanj,
  • živa predstava (vizualizacijo),
  • glasno branje težjih predelov,
  • igranje vlog in tudi skupinsko učenje, kjer si s prijatelji aktivno razlagate snov, jo ponavljate,
  • miselni vzorci,
  • hitro branje.

Ne glede na izbor metode je pomembno, da je proces učenja aktiven, kar pomeni, da v možganih osvojeno snov nenehno povezujemo, primerjamo in analiziramo.

Nasveti: med seboj se sprašujte s pomočjo kartončkov, na katerih je napisana snov ali njen povzetek in jih lahko tudi po želji pobarvate ali okrasite. Da bo učenje tudi zabavno, si lahko sestavite igro učenja, npr. v obliki kviza.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

495OboževalcevVšečkaj
HTML Code here